čtvrtek 29. listopadu 2012

My goals



Stanovení cílů v životě je podle mého názoru jedna z nejdůležitějších věcí, je to také první krok k úspěchu. Souvisí s tím každodenní činnosti a jejich naplánování (time management), střednědobé plánování, stanovení priorit ve svém životě, vědět, kam se chceme v životě dostat a čeho dosáhnout a podle toho pomalými krůčky mířit ke svému vytyčenému cíli.

Já konkrétně patřím mezi lidi, kteří plánují rádi a skoro vše. Baví mě to a to hlavně z toho hlediska, že nerada mrhám časem. Neznamená to, že pořád jen něco dělám, je třeba si stanovit čas i na odpočinek, protože nejsme stroje. Také ráda někdy udělám něco nečekaného či akčního, to přeci k životu patří. 


Každodenní seznamy

Musím přiznat, že od té doby co studuji VŠ, jsem si musela volné dny, jež jsem před tím neměla, více uzpůsobit a začít je efektivně využívat. Toto u mě znamená každodenní seznamy. Nerada mám všechny myšlenky v hlavě, ale zato ráda si je napíši na papír. Většinou si tedy napíši body, která chci za den stihnout. Postupně si je hezky odškrtávám a mám radost, jak mi to vše jde :).


Mindmap

V poslední době mám v hlavě opravdu plno myšlenek. Jsem ve 3. ročníku, musím psát bakalářku, rozhodnout se, kam pak půjdu, jestli jet na Erasmus, učit se angličtinu, hubnout, stresy z pleti (před půl rokem se mi vrátilo hodně silné akné a musím říct, že jsem z toho nešťastná), hledání práce ...
Je toho spoustu a někdy si připadám, že mi pukne hlava :D. Rozhodla jsem si to načrtnout na papír, což vám pomůže si myšlenky rozvrhnout a podívat se na ně z nadhledu a nejen v myšlenkách. Dle mého názoru je mindmap (= myšlenková mapa) vážně super pomůcka, nechci se o tom rozepisovat, na netu najdete spoustu zajímavých článků, jen chci dát doporučení a ukázat svoji práci a hlavu uvnitř.
V hlavně toho mám mnohem více, ale tyto věci jsou směry, na které se chci zaměřit (je to cca tak na půl roku) a na nic nezapomenout. Jestli máte plnou hlavu problému či nevyřešených věcích, myslím, že je to ideální pomůcka, u jejích výroby jsem se i zabavila a promyslela si, co vážně teď chci.


Moje cíle

Z celého článku je jasně znát, že ráda koukám do budoucnosti a pořád přemýšlím, co zlepšit a co naplánovat, aby to vše vyšlo. Rozhodla jsem se tedy stanovit i konkrétní cíle, kterých chci do roka dosáhnout. 



A tady už je můj seznámek:

  1. studium v zahraničí (Erasmus)
  2. váha 59 (můj 3. váhový cíl)
  3. umět plynule AJ
  4. udělat si certifikát z AJ
  5. zvýšit si sebevědomí (nejde měřit)
  6. zvládat svoji nervozitu (také nejde měřit)
  7. udělat zkoušky v 5. semestru
  8. udělat zkoušky v 6. semestru
  9. udělat státnice a získat titul Bc.
  10. být přijata na navazující magisterské studium
  11. získat perspektivní práci na poloviční úvazek
  12. vyhrát v boji s akné
  13. koupit si tablet nebo nový notebook
  14. koupit si nový telefon
  15. koupit si kolo (bohužel vím, že nevyjde, jestli se dostanu na Erasmus, protože musím velice šetřit)

Asi je toho více, ale tyto jsou nejhlavnější. Uvidíme, jestli si za rok vzpomenu :D, ale postupně budu odškrtávat ;).


Cíle, jež nepožaduji zvládnout do roka, ale stačí déle (je to spíše takové předběžné):
  • zahraniční stáž 
  • zahraniční pomoc v rozvojových zemích
  • bydlet v Praze (ne napořád)
  • koupit si auto
  • titul Ing.
  • koupit si kvalitní postel a polštář
  • perfektní angličtina



Ráda bych tento článek zakončila dalo by se říct mottem, které mě před chvilkou napadlo. Napadlo mě z toho důvodu, že jsem přemýšlela, že můj život vážně nebyl lehký, ale zase na druhou stranu čí je. Důležité je jít si za svým snem a toho dosáhnout! Všichni máme na to dokázat, co chceme, jen naše výmluvy, lenost a strach nás drží zpět!!! 




"Život mi hází klacky pod nohy, to mě ale nezastaví jít si za svým snem"


6 komentářů:

  1. Krásné plány! Držím ti palce, ať všeho dosáhneš :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Držím palce! já jsem si zrovna objednala nový diář, tak se těším, až mi příjde a vše si do něj budu moct zapsat a naplánovat..taky to mám moc ráda;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to závidím, já si jeden také vyhlídla, ale dostanu ho až pod stromeček, ale těším se na něj už teď :)

      Vymazat
  3. To je krásnej článek, takovej motivující :-) Vidim se asi v půlce tvých bodů :-) Přeju ti hodně štěstí při jejich plnění! :o)

    OdpovědětVymazat
  4. skvělé :) taky ráda plánuju, vůbec jsem člověk, který si píše všechno, o tom asi vypovídá to, že si už přes deset let píšu deníček - tedy už asi třicátý :D haha, ale píšu toho spoustu i mimo, třeba i blog.
    líbí se mi tvoje články :)

    OdpovědětVymazat

Okomentujte, každý komentář udělá radost :)