sobota 26. ledna 2013

Self control



Zdravím všechny :)

Možná si říkáte, jak zrovna já můžu radit o sebekontrole, když mi někdy v jídle chybí. Ale možná právě to je ten důvod proč. Protože chci stejně jako vy, tento problém vyřešit, nechci se stát obětí jídla a nyní vím, že jsem konečně na správné cestě. S tímto problémem můžeme bojovat společně :)


Sebekontrola je vlastně takový malý boj mezi pokušením a vůlí, kdo vyhraje? To záleží jen na vás. 

Je důležité si uvědomit, že bez vůle nic nezmůžeme a ničeho nedosáhneme. Nedokážeme se zbavit své lenosti. Vůle nemusí být jen k jídlu při přejídání, ale také vůle k pravidelnému jezení, cvičení, ke zvednutí zadku od počítače či televize, ke zvládnutí svého vzteku, k utrácení peněz, vůli potřebujeme k dosažení všech našich cílů.

Na druhou stranu by se nemělo nic přehánět, nemůžeme si vše zakazovat či omezovat, musíme najít balanci, která je pro nás nejvhodnější. Protože jak se říká, zakázané ovoce chutná nejlépe, což platí hlavně ohledně mé části slabé sebekontroly, tedy u jídla, čemuž se článek bude věnovat.



Problém, který je spojován se slabou sebekontrolou je PŘEJÍDÁNÍ a TAJNÉ JEZENÍ. Musím se přiznat, že tohle lze také zařadit k bodům, kterým je potřeba se vyvarovat. S klidným srdcem můžu říct, že tajné ujídání jsem dle mého názoru překonala. Nebo aspoň už se nevyskytuje v takovém množství jako dřív. Jak to u mě probíhalo, celý den jsem jedla s disciplínou, jakoby před zraky ostatních, ale když jsem přišla ze školy, tak to bylo jako výbuch bomby. Je to u mě propojené s přejídáním. Ale tajné jezení jsem praktikovala jen, když jsem byla sama doma, hrozně jsem se styděla. Dá se tomu předejít hlavně pravidelnou stravou, protože jednoduše nemáte hlad.





Jak posílit svou sebekontrolu


TRÉNUJTE 

Je to asi jedna z nejtěžších věcí, ale nejúčinnějších, protože prostě jídlu se nemůžeme vyhýbat celý život, bude okolo nás pořád. Musíme posílit sami sebe a čelit vnějším skutečnostem.


Pro mě je velká zkouška vždy, když přijedu domů, protože je tu jídlo vystavené (moc nechápu, co je to za zvyk), usmívá se na mě a vyloženě mě přemlouvá, ať si dám jen jeden kousek. Bohužel když si dám jeden kousek, tak to u něj neskončí.
Dříve jsem byla na mamku naštvaná, teď i někdy jsem, když jí např. o zkouškovém poprosím, jestli by to jídlo nemohla dát z mého dosahu, protože vím, že v tomto období dosáhne moje sebekontrola bodu mrazu, a ona to tam stejně nechá. To je od ní trochu nefér, ale vím, že hlavní příčina je z mé strany.


Pokaždé když odoláte, tak pocítíte ten vítězný pocit, že jste to zvládli, že jste silnější. To vám dodá další sebedůvěru a víte, že to příště zase zvládnete.


ZAMĚŘTE SE NA VÁŠ HLAVNÍ CÍL

Představte si, že chcete zhubnout či si vyformovat postavu, a před vámi leží kousek čokolodády, sušenky, dort, brambůrky či cokoliv jiného. Chcete s dát, máte na to strašlivou chuť. Zkuste se na chvilku zamyslet, opravdu vážně to chcete? Takové usilí, které jste vložili do toho, že chcete zhubnout, a stačí vám jeden jediný pohled na tyto pochutiny a vy to vzdáte? Přemýšlejte nad vaším hlavním cílem!

Není dobré se ale úplně zcela vzdát nezdravého jídla, všeho z mírou. Svou vůli také posílíte, když si dáte například jen jednu sušenku, to klidně můžete, dokážete, že jste silnější tím, že si dáte JEN JEDNU.


PSYCHICKÁ ROVNOVÁHA

Dle mého názoru nejdůležitější věc. Pokud člověk není v psychické pohodě, nepůjde mu posílení sebekontroly snáze. Psychická rovnováha ale neznamená, že se člověku jen daří a žije bez problému. Psychická rovnováha je způsobem, jak se člověk vypořádá se všemi překážkami v životě a jak nechá, aby okolní negativní události dopadali na jeho psychiku.


JDĚTE PRYČ

Tato rada zrovna nesouvisí s posílením vůle, i když odejít dřív, než si něco vezmete je také dobré k posílení vůle, protože lepší odejít než se přejíst. Dobré je se nějak zabavit, dělat něco, co vám přináší radost. Také se hodně napít, dát si oblíbený čajík, ale to už směřujeme spíše k tomu přejídání.









K napsání tohoto článku mě nakopla Zuzka Light, která o sebekontrole nedávno natočila video. V  tomto článku jsou spíš moje poznatky, podle kterých se řídím nebo které jsem přečetla už dříve. Ve videu naleznete více informací, které se vám můžou hodit. Video se mi vážně moc líbí.



Na internetu jsem také narazila na další skvělé video. Ted zde vypráví s humorem a použití ironie, což mě vážně baví. Jestli máte chviličku čas (15 minut :D) určitě si video pusťte, je to moc zajímavý.


Video je zde. Je to zde i s českými titulky :)





PÁR VĚCÍ, co bych vám chtěla sdělit
Dnes mám radost, váha 64,7 kg, konečně jsem pokořila tu 65 !!! 





Jak jste na tom vy? Pevná vůle, sebekontrola, sebedisciplína? Kdy porušujete a kdy jste na sebe hrdé?


Doufám, že se vám článek líbil a dozvěděli jste se něco nového :). Pracujte na sobě, na svém rozvoji i budování sebekontroly. 

Ahoj a přeji hezký víkend :)




13 komentářů:

  1. vyhrajeme, vyhrajeme! :)
    gratuluju k váze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. první polívka kterou jsem dělala sama :D jinak mám denně minimálně tu ze školní jídelny:) polívky miluju

      Vymazat
  2. Rovněž gratuluju k pokoření! :))
    Já mám občas s odoláváním problém, i když vím, že si to mohu vzhledem ke své váze a celkovému vzhledu dovolit. Naštěstí jsem si v poslední době uvědomila, že to, že se mi tuky neukládají do břicha, na zadku či na rukách neznamená, že se neukládají do nohou. Ta stehna jsou vážně tragická, takže už si přestanu říkat, jak si mohu sladké dovolit, když vidím, kde to potom skončí. :/ A protože je tu nový rok, tak doufám, že toto pro mě bude pořádná výzva! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      to je nejhorší, když se to ukládá na jednom místě! Ty tu výzvu určitě zvládneš ! :)

      Vymazat
  3. Když mám stanovený program, nenudím se, tak všecko šlape jako hodinky. Ale když jsem s přítelem u něho, nebo on u mě, mám choutky tajně mlsat. Dřív to bylo mnohem horší a styděla jsem se, ale o hodně se to zlepšuje. Dnes to občas udělám, ale dokážu se zarazit včas, takže výčitky se nedostavují.
    Paráda, že jsi se zase kousíček posunula :-) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty ses taky posunula, což je skvělé, že se pořád zlepšujeme :) Jsme to holky šikovné :)

      Vymazat
  4. lidi jedí nesmyslně malé porce, tělo vyžaduje energii a tak jednou prostě najednou vybuchne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, to je problém hlavně dietářek ..

      Vymazat
  5. Tak sebekontrola... nekonečné téma. Před pár dny nebo týdny jsem měla otřesné záchvaty přejídání. Ve skříni mám zásoby sladkých i slaných (zdravých) jídel. Všechno jsem to málem sežrala na posezení. Hnus! Naštěstí jsem si teď vytvořila takový rozvrh, do kterého si každý den zaškrtávám splnění a úkol "nepřejídat se" je zatím jen s jedním křížkem za tento týden :) jsem na sebe pyšná a doufám, že to tak půjde dál :) a teda nejen mě!!! :) jinak je taky děs, když jedeme k babičce. Babička totiž pokaždé napeče moje oblíbené zákusky, buchty a další jídla, takže z tama odjíždím jak koule :D to se taky musí změnit. Naštěstí k ní jezdíme jen tak 4x do roka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super nápad s tím zaškrtáváním, měla jsem vytvořeného něco podobného, já jsem taková plánovačka a analytička :D.
      S tou babičkou to znám, to je fakt nejhorší, pamatuji si, jak moje babička dělala nejvíc dobrý buchty, aaaa, teď bydlí u nás a už jí vaření a pečení naštěstí nebaví :D

      Vymazat
  6. Můj problém byl dlouhá léta v tom, že jsem se v noci vzbudila a prostě jsem si něco musela dát, kousek čokolády, suchý rohlík, prostě cokoliv!!!! Podařilo se mi to z 90% vytěsnit, i když i teď se najdou dny, resp. noci, kdy mě to chytne. Nikdo nejsme dokonalý ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to gratuluji, 90 % je vážně hodně, z tebe si můžeme dát příklad :)

      Vymazat

Okomentujte, každý komentář udělá radost :)