pátek 8. února 2013

Co mi nesmí nikdy chybět ve spíži ... lněné semínko


Ahoj slečny :)

rozhodla jsem se založit novou rubriku a to s tématem: co mi nesmí chybět ve spíži. Ono je možná často vidět co se opakuje v mém jídelníčku. Je to tak, to, co mám ráda jsem schopná jíst hodně často a většinou se mi to ani nikdy neokouká :).
První článek bude patřit jedné z mých nejoblíbenějších surovin a to je lněné semínko. A to z důvodu, že mnoho lidí ho nejí, což je strašná škoda, protože má skvělé účinky pro tělo.

Musím říct, že dříve jsem ho opravdu nemusela a nechutnalo mi. Jednou mi kamarádka řekla, že je dobré na vlasy a na pleť. Tím si u mě získalo pozornost, protože jsem měla velké problémy s pletí.



ČÍM JE LNĚNÉ SEMÍNKO TAK SKVĚLÉ ANEB TROŠINKA TEORIE

Lněné semínko je nejbohatším rostlinným zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA) a omega-3 polynenasycených mastných kyselin (tyto tuky jsou zdravé, pro tělo přínosné a pomáhají hubnout)

Kdo neholduje rybám, měl by jíst lněné semínko


 JAKÉ MÁ ÚČINKY NA TĚLO
  • obsahují vysoké množství vlákniny, která působí blahodárně na naše zažívání, je v rozpustné formě ve slizu, který semínko pokrývá
  • obsahují velké množství proteinu
  • jsou bohatým zdrojem ligninů, ty pomáhají bojovat proti cukrovce, rakovině prsu, prostaty a také problémům s ledvinami
  • každodenní konzumace působí preventivně proti obezitě
  • obsahují antioxidanty, které nám pomáhají zbavovat tělo škodlivin
  • dennodenní konzumace také zmírňuje symptomy menopauzy 
  • pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus
  • snižuje riziko mozkových příhod
  • zabraňují tvoření zánětlivých látek
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi

JAK SE MÁ UŽÍVAT

Ideální je denně spořádat 2 polévkové lžíce, ale pozor lněné semínko by se mělo pořádně rozkousat nebo rozemlýt. Po rozemletí se doporučuje ihned zkonzumovat. Dobré je také používat lněné olej za studena lisovaný.
Lněné semínko lze použít na slano i na sladko. Já si ho dávám každé ráno do snídaně, jak jste si mohli všimnout. Takže do jogurtů, tvarohů, kaší, salátů, kam vás jen napadne :). Já si ho někdy jen tak nasypu a zobu.


Kalorická hodnota

2230 KJ
B - 18,29
S - 1,55
T - 42,16


ZAJÍMAVOST

Říká se mu:
"Zázračná zbraň proti rakovině"

Výzkumy Dr. Budwig:
"Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl spočívající v tom, že zdraví lidé mají v krvi vyšší obsah tuků řady Omega – 3, než nemocní. Omega – 3 patří mezi základní mastné kyseliny, EFA, nezbytné pro správnou činnost organizmu. Začala tedy hledat nejlepší způsob, jak získat tuky Omega – 3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organizmu. Nakonec po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu Omega – 3 jsou droboučká semínka lnu." 

"Na základě těchto pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega – 3 a tvarohu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod k mísení oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny."
  
"To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu. Zní to možná poněkud přehnaně, ale je to opravdu funkční."

Recept dle Dr. Johanny Budwig
(dávka pro ustálený stav nebo k ozdravení, viz níže)
6 PL cottage cheese nebo tučného tvarohu (Tuky se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost.),
3 PL lněného oleje – panenský, za studena lisovaný (spolu s tvarohem mixujeme 30-60 sec., až do homogenní konzistence) a poté přidáme
2 PL čerstvě semletých lněných semínek (mleté v mlýnku na mák, nebo v mixéru, ale max. 6-10 sekund)
Po semletí se musí semínka do 10 min. zkonzumovat (oxidace tuků).
Při mixování přidat tolik vody, aby měla směs krémovou konzistenci a špetku kajenského pepře.
Volitelné:
troška česneku
troška červeného pepře
troška šampaňského vína
Vše umixujte na velmi jemnou pastu. Jezte to denně.
Celý článek zabývající se Dr. Budwig zde.
                                                                                                                                       

Jak jste na tom se lněným semínkem vy? 
Zařazujete ho každý den do svého jídelníčku?




20 komentářů:

  1. Lněné semínko miluji. Sypu si ho do kaší a už dlouho se odhodlavám vyzkoušet z něj čaj, prý skvěle pročištuje. Ted mám doma černý sezam a ten je taky dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo o čaji jsem ještě neslyšela a černý seznam mám v plánu koupit :)

      Vymazat
  2. Nějak si nevybavuju, jestli jsem ho někdy jedla..:)

    OdpovědětVymazat
  3. zrovna dnes jsem si ho nasypala do snídaně, akorát mi došlo mleté tak jsem tam měla i trochu normálního.
    Lněný olej mám doma taky a shodou okolností ho nejvíc miluju v tvarohu♥
    Na té nové fotce jsi kráska!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olej mám v plánu koupit :) ha, to je vážně super, že ho máš nejraději v tvarohu :)
      Děkuji :)

      Vymazat
  4. Lněné semínko doma mám, použila jsem ho jen jednou, asi to je chyba. Posypala jsem si s ník kaši! ;)
    Ani jsem nevěděla, že je tak blahopdárné, zase jsem o něco chytřejší! :)) Ale kdybych si ho dala do jogurtu, asi bych ho nerozkousala, jogurt je pro mě jako polévka! :D:D
    super článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To joo, nejlépe se rozkouše, když se jí asi samotné ;). Ráno v snídani ho také sním a ani o tom nevím :D, ale stejně mi přijde, že se v tělo rozloží :).
      Děkuji :)

      Vymazat
  5. Úmyslně jsem ho ještě nejedla, jeslti mi ho někdo někdy přisypal do jídla, nevím :D Ale často ho míjím v obchodu, tak třeba jednou skončí v mém nákupním vozíku :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ani nevím, jestli ho doma máme :'DD.

    OdpovědětVymazat
  7. To mám doma ve své sbírce ořechů a semínek :D Nejčastěji si naberu od každého něco, takže se v mém jídelníčku objevuje celkem často :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nejlepší je do jednoho jídla nakombinovat více semínek či ořechů :)

      Vymazat
  8. to je super clanok, vobec som netusila ake je to dobre!
    Inak ak mas rada znacku Urban Decay recenzia tienov tu:
    http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/02/urban-decay-asphyxia.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) parádní, na článek se ráda podívám :)

      Vymazat
  9. Děkuji mockrát! :) Však u tebe taky vidím velké pokroky, a s tou rubrikou je to super nápad :) Alespoň mi nebude chybět inspirace co ke sváče :P

    OdpovědětVymazat

Okomentujte, každý komentář udělá radost :)