čtvrtek 25. října 2012

Pilates



S tímto cvičením už se jistě každý setkal, ať už cvičil nebo o něm jen zaslechl. V tomto článku se dozvíte, jak základní informace, tak i zajímavosti, proč je důležité pilates cvičit a proč jsem s tím začala i já.
Už kdysi dávno, tak 3 - 4 roky nazpět jsem přemýšlela, že zajdu na pilates a také se tak stalo. Cvičitelka nic moc a samotné cvičení mě nebavilo, přišlo mi to jako nuda a neúčinný. Musím zdůraznit, že v této době jsem byla ještě trochu rozbouřená puberťačka :D.

Začátkem roku jsem narazila na netu na POP Pilates, o kterém se poslední dobou často mluví. Zde je oficiální web, kde jsou různé informace o cvičení, zdravé stravě a mnoho mnoho dalších věcí. Doporučuji navštívit a pročíst. Web není bohužel v češtině. Dnes se ale nechci věnovat jen POP Pilatesu, ale chci se zaměřit celkově na tento druh cvičení. Jen bych ráda ještě dodala, že to, co cvičí Cassey Ho, mi nepřijde jako typický pilates, je dost náročný a hlavně když si z videí seskládáte hodinový workout podle jejích doporučení.

Co to je a jak vznikl pilates?

Něco málo z historie se také hodí znát. Založil ho Joseph H. Pilates, který v mládí prodělal spoustu nemocí a setkal se také z částečnou šikanou ze strany spolužáků. Joseph se v dospívání začal věnovat studiu západních a východních forem cvičení včetně jógy, zenu a starověkých řeckých a římských klání. Lze říci je se celý život zabýval formování postavy a čerpání síly a zdraví ze cvičebních technik. Se svou ženou si společně založili první Pilates studio v New Yorku v roce 1926. Brzy po otevření získali rozsáhlou klientelu mezi herci a tanečníky, o několik desítek let později dosáhl pilates doslova boomu. (Více o historii si můžete přečíst v tomto článku).

Pilates je založen na cíleném ovlivňování stability a centra pohybu nacházejícího se v oblasti pánve. Jde o stabilitu, kterou můžeme získat uvědoměním si vlastního těla a svalů; dochází tedy k zapojení svalů za pomoci dechové kontroly. Pilates je praktické cvičení vycházející z našich přirozených pohybů. Důležité je při cvičení přemýšlet o svém těle a dělat cviky vědomě.

Co díky pilates získáte

Tato metoda je hlavně zaměřena na tvarování těla při spolupráci těla a mysli. Tělo je formované a vyvážené. Cviky jsou vymyšleny tak, aby procvičovaly především menší a hlubší svaly, které napomáhají větším svalům a zároveň cílené oblasti těla protahují. Získáte větší rovnováhu, dále pilates napomáhá k správnému držení těla a k jeho zdravému a rovnoměrnému posílení. I přes to, že se při pilates posiluje, nebudete mít postavu jako kulturista. Hlavním cílem je cítit se zrelaxovaný, nabitý energií s pocitem posílení těla a ducha zároveň. Pilates také pomáhá posílit hluboký stabilizační systém, nejlépe uděláte, když si přečtete tento článek. Je to zde krásně popsáno a je škoda dělat výcuc.

Jak provádět pilates

Velice důležité je, aby veškeré pohyby vycházely ze svalů centra (energetického centra) tzv. power house, což zahrnuje svaly břicha, bedra, hýždě a boky.
Mezi základní prvky pilates jsou:

  • dýchání - dech a pohyb musí být v souladu, zlepšuje se tak krevní oběh a dojde k odstranění nadbytečného svalového napětí
  • důkladnost provedení - raději méně ale o to pečlivěji
  • zacentrování - pohyb vychází se středu těla (power house)
  • plynulý pohyb - snižuje působení stresu a redukuje riziko zranění
  • řízení pohybu - plná kontrola nad prováděným pohybem
  • soustředění - uvědomění si každého pohybu svého těla: tělo a mysl jsou v souladu

Výsledky pilates (zajímavost)

Dočetla jsem se, že už po 10 cvičeních už každý z nás cítí rozdíl, po 20 vidí rozdíly a po 30 vidí rozdíly i ostatní.

Jestliže jste pilates cvičili pouze doma, doporučuji zajít si na vedenou hodinu alespoň jednou. Naučí vás zde, jak správně dýchat a kam se nadechovat, jak správně držet tělo, jak mít zatažené břicho a spoustu dalších věcí, které bohužel ve videích můžeme opomenout. I já jsem byla vyvedena z omylu, když jsem tento týden byla na vedené hodině pilates a za živa jsem se nemohla nadechnout do boků, až cvičitelka mi poradila a správně ukázala.


Jak jsem k tomuto cvičení došla?

Samozřejmě že mám ráda přehled o většině cvičebních metodách a to hlavně kvůli hubnutí, můj hlavní důvod, proč jsem se ale začala zajímat o pilates je, že mám svalnaté nohy. Moje tělo je uzpůsobené lehce nabírat svaly a mohutnět. Tudíž normální posilování na zvětšení svalů mi nevyhovuje, a proto hledám alternativu. Myslím si, že pilates je vhodný, hlavně protože nebudu mít nabouchanou postavu, ale postava se mi jakoby protáhne. Začínala jsem na POP Pilatesu, ale dle mého názoru ho Cassey posiluje až moc energicky, rychle a já některé cviky necvičím úplně správně a někdy nedýchám v souladu s pohyby. Tímto ji samozřejmě nezavrhuji, její cvičení mám ráda a nadále je budu cvičit.
Našla jsem ale jiná cvičení na youtube a mohu doporučit tyto dvě cvičení od Renee:


Na youtube najdete spoustu dalších cvičení, tak je směle zkuste, otestujte a dejte vědět, ráda se nechám inspirovat :).

Nakonec nutno říct, že dle mého názoru samotný pilates na zhubnutí nestačí, je to spíš jen takový doplněk do cvičební režimu, který vám posílí vnitřní svalstvo, na které není moc u jiných sportů brán zřetel, ale také vytvaruje a vzpřímí postavu.

Doufám, že vám byl článek přínosem a aspoň nějakou tu novinku jste zde objevili.

Přeji hezký večer :)

4 komentáře:

  1. taky bych s pilates ráda začala :) zkoušela jsem jen pár cviků doma, podle videí..
    na web POP Pilates se ráda mrknu, díky za typ
    vůbec nevím, jestli se u nás vedené hodiny pilates provádí, ale určitě se po tom poptám :)
    nalákala jsi mě! věděla jsem, že je to dobré, ale že až takhle... :)
    na videa od Renee se taky podívám, další díky :)
    a článek bych hodnotila za jedna, moc hezky zpracované :)
    přeji hezký den a pohodový víkend!

    OdpovědětVymazat
  2. POP Pilates vážně doporučuji, i když při cvičení umírám, tak mě to stejně baví :) .. jinak mooc děkuji za komentář a pak písni, jak tě pilates baví :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pilates jsem měla ráda, ale zdražili nám ve studiu hodiny tak jsem toho musela nechat. :(
    http://justbeyourselfbypetra.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co zkusit cvičit doma podle některých videí? Já bych to nezavrhovala, jestli tě to bavilo :)

      Vymazat

Okomentujte, každý komentář udělá radost :)